Wat gebeurde er het week-end van 1 mei 1998 ?

Reeds lange tijd keken wij allen uit naar het week-end van 1-2 en 3 mei, niet alleen omdat er een vrije dag extra was maar vooral omdat we dat week-end gastgroep uit Duitsland te gast hadden namelijk de Bord Heesler kinder und Jugend Gruppe uit Heeslingen. Zij kwamen met een 40 tal kinderen waarvan de leeftijd schommelde tussen 7 en 16 jaar en een vijftal begeleiders.

Men arriveerde vrijdag 1 mei om 11 uur `s middags, zoals voorzien. Vervolgens werden de kinderen en de begeleiders verdeeld over de talrijke gastgezinnen. Om half 2 volgde dan de jaarlijkse meiboomplanting op de Fruitmarkt in Genk met al even traditioneel de 1 mei-bloemenstoet. `s Avonds was er een spelletjes-/verbroederingsavond met allerlei spelletjes waarbij zowel de kinderen van de "Bord Heesler kinder und Jugend Gruppe" als de kinderen van "Het Weverke" even actief meededen. Veelal werden de spelletjes dan nog gewonnen door iemand van onze gastgroep.

Zaterdag 2 mei hadden we een uitstap voorzien naar het familiepark Walibi. Wij, en vooral onze Duitse vrienden, hebben zich daar zeer goed geamuseerd. (U zou zelfs kunnen denken hoe dit anders zou kunnen.) De meesten zijn wel nat teruggekomen, maar dit kwam toevallig niet door de donkere wolken die nagenoeg de hele dag boven Walibi zijn blijven hangen.

Eenmaal terug in Genk aangekomen, was het alweer tijd om naar de gastgezinnen te gaan, om te eten en om zich om te kleden voor de dansavond met optredens van zowel de "Bord Heesler kinder und Jugend Gruppe" als van Kinderronde, de Jeugd, de Tieners en de Muziekgroep van "Het Weverke". Uiteraard waren de gemeenschapsdansen ook weer present. De sfeer was goed en rond half elf is iedereen dan weer naar de gastgezinnen gegaan om er de nacht door te brengen. Vele van de gastgezinnen zijn waarschijnlijk eerst nog over de kermis gewandeld vooralleer huiswaarts te keren.

Zondag morgen 3 mei stond een bezoek aan de prachtige speeltuin van Bokrijk op het menu. Ook hier was de verstandhouding tussen de Duitse kinderen en onze kinderen opperbest. Het middaguur kwam snel... Nu was het tijd gekomen voor een laatste maal in het gastgezin en dan volgde het moment van afscheid. Iets na twee uur `s middags vertrok de bus weer richting Duitsland. Wij konden nu rustig verder genieten van onze zondag terwijl onze Duitse gastgroep - Bord Heesler kinder und Jugend Gruppe - nog een busrit van zeven uren voor de boeg had eer ze weer in Heeslingen zouden zijn.

Peter Goris