Hallo,

Als u al zover in onze website bent doorgedrongen dat u dit nu leest, dan bent u waarschijnlijk niet een toevallige surfer, maar iemand die geïnteresseerd is in hoe het er bij volkskunstgroep "Het Weverke" aan toe gaat.. 
 

"Het  Weverke" is een volkskunstgroep. Dat wil zeggen dat wij meer zijn dan een volksdansgroep. Wij hebben natuurlijk een volksdansgroep, maar ook een mooie muziekgroep en een (al zeg ik het zelf) prachtige vendelgroep. Tot zover niets speciaals, maar dat is nog maar het begin.

Naast de talrijke optredens die wij jaarlijks verzorgen, is er ook nog een kamp voor alle leden. Op kamp doen wij dingen die wij op de wekelijkse oefenstondes niet kunnen doen zoals bosspelen, nachtspelen, knutselen, kortom alles wat niet veel met volkskunst te maken heeft. Uiteraard is er ook een Sinterklaasfeestje voor de kinderen en een kerstfeest voor alle leden. Tijdens deze niet-folkloristische activiteiten kunnen wij gelukkig  terugvallen op een geweldige kookploeg die steeds voor ons klaarstaat. Dank u wel Liesje en co.

Al de activiteiten van "Het Weverke" opsommen, zou mij te ver brengen, laat staan dat ik volledig zou zijn. Ze staan ongetwijfeld wel elders op onze website. De belangrijkste wil ik wel vermelden. Onze eerste confrontatie met het grote publiek zijn de 1 mei-feesten in Genk. Wij verzorgen de traditionele meispelen en de meiboomplanting. Daarnaast gaan wij, met een versierde meiboom, mee in de bloemenstoet. Het culturele hoogtepunt van het jaar is ongetwijfeld de verbroedering met een buitenlandse volkskunstgroep. Zo hebben we reeds verbroederd met Franse, Spaanse, Nederlandse en Duitse groepen. Dit jaar komt er voor de 1 mei-feesten een Duitse kindergroep naar ons. Ons jaarlijks kamp is het niet-folkloristisch hoogtepunt van het jaar.

Dit artikel is slechts het begin van een -waarschijnlijk- lange reeks waarin ik zal trachten de verschillende aspecten van Volkskunstgroep "Het Weverke" te belichten. Hopelijk komt u hier geregeld eens kijken hoe het met ons gesteld is of u komt ons in het echt bekijken op een van onze optredens doorheen het land.

Alvast tot dan,

Peter Goris (1 april 1996)
Leiding van de 'Vendeliers' anno 1996 
Dansend lid van de 'Jongeren' anno 1996

 

<b>bold</b>